Wat is bikepacking?

Bikepacking is afgeleid van backpacken en biking. Je gaat op ontdekkingstocht in een nieuw land, dit keer niet met een zware rugzak op je rug maar aan de hand van een fiets en enkele praktische fietstassen. Je kiest zelf of je onderweg slaapt in een tent of eerder slaapplekken voor je vertrekt vast legt. Je kan er ook voor kiezen om kookmateriaal mee te nemen en kampeervoeding of je eerder ergens onderweg stopt. Dit kan je best op voorhand voorzien maar die vrijheid heb je volledig zelf! Bikepacking kan dus super avontuurlijk zijn of je kiest voor zekerheid. Hoe dan ook, zal je de wijde natuur in trekken en op paden komen die je anders niet kruist!

Je kan dus kiezen om te bikepacking voor een weekend, of je er een week van geniet of zelfs 4 maanden! Dat is het leuke aan op vakantie trekken met je fiets. Jij bepaalt of je ergens langer blijft dan je dacht! Laat de natuur op je afkomen en geniet van de stilte en uitdagingen die je zelf onderweg aan gaat.

bikepacking

Bikepacking tassen van Restrap

Hoe lang je plant om op fietstocht te gaan, bepaalt mede het gewicht dat je zal willen meenemen. De regel bij bikepacking is echter: hoe lichter hoe beter! Er bestaan gelukkig verschillende manieren om op een aangename manier toch alles mee te kunnen nemen dat je nodig zal hebben. Restrap gebruikt enkel het beste waterdichte materiaal en dankzij de magnetische Fidlock, krijg je snel je tas open en toe! Dit zal je zeker appreciëren want op je fietstocht zal je ook wind en regen moeten trotseren.
Het lichte gewicht zal je ook helpen bij het fietsen in heuvelachtig gebied en je kan de gevallen bomen in bosachtig gebied ontwijken doordat je je gravelbike of cyclocross fiets nog kan optillen. Dit zal je zeker moeten doen tijdens je offroad avontuur! Dat is het mooie aan de natuur en dankzij de juiste fiets en het juiste materiaal zal je makkelijk onverwachte obstakels op je weg overwinnen!

bikepacking

Verschillende soorten fietstassen

Er zijn 3 soorten fietstassen die geen gebruik maken van een bagagedrager en je makkelijk aan je fiets vastmaakt. Verschillende systemen van Restrap zorgen ervoor dat je de tas makkelijk lost maakt, of dat je de drybag van je fiets kan halen zonder je telkens de constructie los en vast moet maken. We onderscheiden 3 soorten:
Zadeltassen / Seat packs
Frametassen
Stuurtassen

Als je plant om op langere reis te gaan, raden we je aan om aan je trekkingsfiets bagagedragers vast te maken. Hier kunnen we 2 soorten tassen op vastmaken:
Pannier / klassieke fietstas
Rando Bag / voordrager

Een tof team uit de UK dat in hun eco-verantwoordelijke fabriek in Yorkshire de fietstassen met de hand maakt. Lees hier meer over Restrap: het verhaal van Restrap